Mnogi menijo, da je za mehčanje vode najprimernejše kemično tretiranje. Merus pa se sprašuje, če je mehčanje res potrebno. Kaj sploh s tem mislijo in o čem pravzaprav govorimo, ko vam razlagamo, da Merus obroč ni mehčalec vode, ampak trajnostna alternativa le-tega?

Sicer se “trde vode”, ki je pri nas pogost vzrok različnih težav, sploh ne zavedamo. Vse dokler nas nanjo ne opomnijo pogoste menjave bele tehnike doma, izdatno čiščenje kopalnih in sanitarnih površin v hotelu, prepogosti remonti hladilnega sistema v podjetju in druge preglavice, ki jo lahko prinese intenzivnejše nalaganje tujih snovi v vodi na cevi, opremo, naprave, stroje in cele pretočne sisteme nasploh.

Mehčanje vode običajno pomeni kemični postopek tretiranja vode

Vsi, ki smo se kdaj ukvarjali s tem, kako rešiti težave z nalaganjem vodnega kamna, smo običajno najprej pomislili na mehčanje vode (s tujko tudi “decalcification”, “water softening” ali celo kar “softening”). V praksi to pomeni odstranjevanje kalcija iz vode, kar dosegamo s kemičnimi procesi zamenjave kalcijevih ionov z natrijevimi.

Kemično tretiranje se izkaže za učinkovito, saj zmanjšanje količine kalcija in drugih tujih snovi, ki se v vodi strjujejo, res samodejno zmanjša trdoto vode. Vendar pa si tukaj moramo postaviti vprašanje, če je to res potrebno in koristno tudi iz zdravstvenih razlogov. Kadar ni, dejansko vodo mehčamo samo zato, da bi zaščitili cevi in naprave, skozi katere ta teče.

Če torej kalcifikacijo naših pretočnih sistemov povzročajo kalcijevi in magnezijevi ioni ter ti niso v presežnih količinah, da bi škodili našemu zdravju, zakaj bi jih hoteli iz vode odstraniti? Sploh če lahko namesto tega uporabimo alternativno trajnostno rešitev brez kemičnega mehčanja vode.

Merus obroč ni mehčalec vode

Običajno se za mehčanje vode uporabljajo ionski izmenjevalci. Ker se natrij, ki zamenja kalcij v vodi, ne strjuje in nalaga, rečemo, da dobimo mehko vodo. Uspeh tega procesa je odvisen od naravne trdote mehčane vode ter pogostosti regeneracije ionskega izmenjevalca, potrebnega za kemično tretiranje. Slednje pa zahteva tudi izpiranje sistema, za katerega porabljamo dragoceno svežo pitno vodo.

Mehčanje enega kubičnega metra vode trdote 20°dH (trda voda) zahteva približno en kilogram soli (NaCl) in 40 litrov sveže vode.

Kot primer, naš vir navaja Minhenski vodovod, kjer ima pitna voda v urbanih področjih trdoto med 15 in 20°dH, v okoliških področjih pa celo do 25°dH (po nemški lestvici). Če torej posameznik porabi po 150 litrov vode dnevno in to preračunamo na 4-člansko družinsko hišo, pridemo na 220 kubičnih metrov vode letno. Poenostavljena kalkulacija nam hitro poda oceno, da to pomeni za vsako takšno družino 250 kg soli in 10 kubičnih metrov dodatne odpadne vode. Tudi če pustimo strošek nakupa, skladiščenja in doziranja potrebnega materiala ob strani, se verjetno lahko strinjamo, da pri klasičnih kemičnih mehčalcih vode ne gre ravno za trajnostno rešitev.

Je mehčanje vode vredno svojega stroška in vpliva na okolje?

Seveda je mehčanje vode s kemičnimi sredstvi v določenih okoliščinah, ko ne gre drugače, nujno potrebno. Sploh pri uporabi industrijske vode, ki mora za nekatere procese biti popolnoma demineralizirana. V industriji zato kemične mehčalce vode nadomeščajo in kombinirajo s filtri, pa tudi rešitvijo Merus. Naše stranke poročajo o znatnem zmanjšanju stroškov tretiranja vode in odpravljanja posledic vodnega kamna v svojih industrijskih pretočnih sistemih (več o tem vam predstavimo v kateri o naslednjih objav).

Kaj pa potem doma?

Mehčanje vode za vsakdanje potrebe domačega gospodinjstva v veliki večini ni nujno potrebno. Sploh v naši zeleni deželi imamo veliko srečo, da še vedno lahko (razen izrednih situacij) uživamo in uporabljamo pitno vodo, ki priteče neposredno iz vodovodnega omrežja v naš dom. Ampak to ne pomeni, da škode zaradi nalaganja vodnega kamna ne utrpi vodovodna napeljava ali bela tehnika. Tudi “praskanje” belo-sivo-rjavih oblog iz kopalniške in kuhinjske opreme ni ravno prijetno opravilo.

Merus omogoča rešitev, ki je dolgoročnejša, trajnostna in v daljšem časovnem obdobju ugodnejša alternativa mehčanju vode. Deluje brez dodajanja ali odstranjevanja česarkoli neposredno v vodo (niti ni z njo v stiku).

Kljub temu, da torej ne spreminjamo kemijske sestave, z njegovo pomočjo dobimo vodo, ki je že na občutek mehkejša, pomaga pa nam tudi ohranjati naše naprave in nam lajša čiščenje.

Merus torej prinaša enak učinek kot mehčalec vode, le da je enostavnejši tako za montažo kot uporabo.

Glava tuša v hotelu pred uporabo Merus obroča.Glava tuša v hotelu po uporabi Merus obroča.

Menjava starega mehčalca vode

Stranke, ki se na nas obrnejo, velikokrat izpostavijo, da želijo svoj mehčalec vode zamenjati z bolj trajnostno in okolju prijaznejšo rešitvijo. Prav tako iščejo možnost enostavnega preizkusa, saj jih skrbi, da bi sprememba režima tretiranja vode lahko poslabšala njeno kakovost. Običajno odtehta že to, da jim ni potrebno več kupovati, skladiščiti in dovajati ogromnih količin soli za mehčanje. Potrebno pa je omeniti tudi, da:

  • je investicija v Merus obroč enkratna,
  • je njegova montaža enostavna,
  • za delovanje ne porablja električne energije,
  • učinek dosega celoten sistem, po katerem teče voda, ki jo tretira,
  • operativni stroški se zmanjšajo na popoln minimum,
  • vzdrževanje v veljavnem garancijskem roku ni potrebno.

Delovanje Merus obroča v praksi

Lastniki večstanovanjskega objekta so se odločili preizkusiti Merus obroč namesto kemičnega mehčanja vode. Ker je bil preizkus uspešen, so obroč obdržali, za kemični mehčalec vode pa se niso odločili, tako da je naša rešitev delovala popolnoma brez pomoči “kemije”.

Če ste pričakovali, da z Merusom belih oblog v vašem grelcu vode ne bo več, vas moramo sicer opozoriti, da to ni res. 🙂 Ga boste pa zaradi tretiranja vode veliko lažje odstranili.

Uporabnica, ki je posnela video po večmesečni uporabi Merus rešitve, je sicer še vedno redno čistila kamen iz svojega grelca vode, a je poudarila, da je to opravilo sedaj enostavno, brez drgnjenja in z mehko krpo, ki aparata ni poškodovala. S tem smo pokazali, da Merus obroč sicer nima istega učinka na vodo kot klasičen mehčalec, vendar pomaga dosegati običajen cilj mehčalca; lajšanje, preprečevanje ali celo odpravo že nastalih posledic vodnega kamna na naših kuhinjskih pripomočkih, beli tehniki in drugi opremi, ki za delovanje potrebuje vodo.

Sprotno spiranje vodnega kamna iz sistema je v navedenem primeru dobre prakse pomagalo pri čiščenju in ohranjanju čistih inštalacij brez oblog. Če pa se ostanki vodnega kamna zaradi bolj trde vode vseeno “primejo” na delovne površine in opremo, pa je čiščenje enostavno in brez dragih kemičnih sredstev.

Vsebina te blog objave je v bistvenih informacijah povzeta po primeru dobre prakse proizvajalca Merus obroča MERUS GmbH, le v določenih delih besedila je prirejena za naše lokalno okolje.

Delite prispevek na: